![](/media/lib/211/n-2719467658_e743e396f0-8955e7f33348fd2968f6b60abb59ae94.jpg)
Wzmacnianie kości za pomocą komórek z płynu owodniowego
21 grudnia 2016, 07:10Brytyjscy naukowcy przekonują, że za pomocą komórek macierzystych pozyskanych z płynu owodniowego uda się w przyszłości wzmocnić kości i zmniejszyć liczbę złamań u osób z osteoporozą, wrodzoną łamliwością kości czy astronautów podczas długich misji w warunkach mikrograwitacji.
![](/media/lib/64/jaguar-1-507ffcd5decac12da2d6246f36ac7934.jpg)
Jaguar opracuje nowe leki
10 grudnia 2010, 12:21Opracowanie nowych leków wymaga przetestowania bardzo wielu związków i ich oddziaływania na proteiny. To wymaga czasu i jest bardzo kosztowne, a przecież istnieją olbrzymie bazy informacji o związkach chemicznych i białkach, problemem jest jedynie, jak z tej wiedzy skorzystać.
![](/media/lib/305/n-neisseria-gonorrhoeae-c3fbdb6a3b601282dc3f48db8a062ea5.jpg)
Wyleczono 1. przypadek superrzeżączki. W Australii pojawiły się jednak 2 kolejne...
30 kwietnia 2018, 11:18Mężczyzna, który jako pierwszy na świecie zaraził się superrzeżączką oporną na oba antybiotyki pierwszego rzutu, miał, wg lekarzy, ogromne szczęście, bo zareagował na leczenie ostatniej szansy. Na bakterie podział antybiotyk beta-laktamowy ertapenem.
![](/media/lib/60/otylosc-f43c936418f4c3c01c5dd283970beb07.jpg)
Z otyłością i cukrzycą jest jak z paleniem i rakiem
7 września 2011, 11:37Wiadomo, że otyłość stanowi czynnik ryzyka cukrzycy typu 2., ale czy liczba nadmiarowych kilogramów i czas ich noszenia na sobie mają jakiś wpływ na to ryzyko? Okazuje się, że tak i że zależność ta przypomina związek między okresem palenia i liczbą wypalanych papierosów a ryzykiem raka płuca.
![](/media/lib/322/n-pomarancza-a949cdb37e716d1a0c489471dcdfc64c.jpg)
Zagadka fioletowienia pomarańczy rozwiązana
26 września 2018, 10:45Australijscy specjaliści znaleźli odpowiedź na pytanie, czemu po paru godzinach miąższ rozkrojonej pomarańczy miejscami staje się fioletowy.
![](/media/lib/93/n-stetoskop-6840a774da2c35676966a794ac1943bc.jpg)
Narzekają, bo mają powody
30 grudnia 2011, 13:24Mimo że kobiety żyją średnio dłużej niż mężczyźni, panie systematycznie twierdzą, że czują się gorzej od panów. Czy u podłoża tego zjawiska leży odchylenie komunikacyjne, czy też większa liczba chorób przewlekłych? Okazuje się, że to ostatnie.
![](/media/lib/359/n-nery-93e8f7fd82eaf66a23ed01b4df18c0c2.jpg)
Sztuczna inteligencja przewiduje ostre uszkodzenie nerek
2 sierpnia 2019, 11:34Ostre uszkodzenie nerek (AKI) jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w szpitalach. W samym tylko 2014 roku doświadczyło go niemal 4 miliony Amerykanów, a każdego roku z jego powodu umierają setki tysięcy ludzi. Ci, którzy przeżyją często wymagają dializowania całymi miesiącami lub latami. Naukowcy z należącej do Google'a firmy DeepMind Health, postanowili zaprząc do pracy sztuczną inteligencję, by ta z wyprzedzeniem identyfikowała pacjentów narażonych na AKI.
![](/media/lib/94/n-papieros-1284d8759c20f513bb74ffedab5e9b35.jpg)
Papieros z rosnącym guzem
29 grudnia 2012, 16:40W Wielkiej Brytanii na zlecenie Wydziału Zdrowia (Departament of Health, DoH) zrealizowano serię reklam społecznych dotyczących szkodliwości palenia. Gdy bohater zapala papierosa, na drugim jego końcu rośnie guz.
![](/media/lib/135/n-otylosc-af6456a505a7f8e04832c4dcad6f4bbf.jpg)
Badacze z Uniwersytetu Warszawskiego dokonali odkrycia, które może pomóc w walce z otyłością
18 listopada 2020, 11:34Otyłość jest poważnym globalnym problemem zdrowotnym i czynnikiem ryzyka chorób, takich jak cukrzyca typu II, choroby serca i stłuszczenie wątroby. Międzynarodowy zespół naukowców, w którym pracują badaczki z Wydziału Chemii UW, zidentyfikował nowy czynnik, który może przyczynić się do zastosowania nowej strategii terapeutycznej w walce z otyłością.
Ołów może się przyczyniać do przedwczesnych porodów
14 października 2006, 21:52Kiedyś uważano, że kobiety w ciąży powinny jeść ryby. Z jednej strony zawierają one bowiem kwasy tłuszczowe typu omega-3, które zwiększają wagę urodzeniową i zdolności poznawcze dziecka, z drugiej jednak często wskazuje się na skażenie ich mięsa ołowiem, wywołującym poważne wady neurologiczne płodu. Do niekorzystnych efektów działania tego pierwiastka dołączono ostatnio jeszcze jedno zjawisko: ryzyko przedwczesnego porodu.